Project

Overview

  • Categories: Architecture, Interiors, Landscape
  • Architecture:Studio Indigo Ltd
  • Interiors:Studio Indigo Ltd
  • Landscape:Studio Indigo Ltd
  • Photo's By: Andreas von Einsiedel Interiors
  • Location:London, W2
  • Status:Complete
Project

Description

This wonderful double-fronted, stucco-front house presented an interesting planning puzzle. Its original layout was very typical for this type of house, formed of a central staircase flanked by two long and narrow rooms. Its interior was disappointing, lifeless and particularly dark on the garden side, where a dominating top lit artist studio had been constructed in the late 19th century, which overshadowed the garden and left only a small courtyard space to the rear.

The first challenge was to obtain Planning Permission to allow us to remove the artist studio and replace it with a full width rear extension at entrance level, which reintroduced the garden space and balanced the rear elevation – this approval was quickly received without objection. The next challenge was to take advantage of the south-facing frontage, and use the large front windows to flood the house with light. The internal space was reconfigured on this principal, formed around a new, double height Entrance Hall, off which all rooms are accessed.

The Lower Ground floor was ‘extended’, to create a new Swimming Pool complex and Gym, Laundry and Guest Suite. Under the front garden, a newly created large Games/Media Room was formed with vaulted ceilings, windows and a wine wall. All of the below ground spaces benefit from natural light and ventilation. The Upper Ground floor provides a mix of family spaces and formal entertaining, with the Kitchen acting as the hub of the house, positioned centrally between the Dining and Family Room.

The First Floor belongs wholly to the Master Suite and Hallway, with a generous Bedroom, leading on to a curved Dressing Room and then the Master Bathroom. On the Second Floor, contained within a Mansard Roof, there are four Bedrooms, two of which benefit from a rather unusual Mezzanine play area.

The newly created spaces within the house were designed to take advantage of the light and views to increase the feeling of space within the house. Each new space had its own character and identity; from the vaulted Games Room to the grand and imposing seven and a half metre high Entrance Hall.

A follow up visit for the council was organised by Studio Indigo, where the council were pleased by the discrete and understated nature of the proposed works – for them it was ‘a breath of fresh air to see something which wasn’t over the top, was simple and all of the rooms contained natural light’.